Kádválasztás

Kádakról anyaguk szerint

Akril kádak:

Az akril kád egy különleges, hőre lágyuló műanyag, melynek legnagyobb előnye, hogy könnyen formálható.
Ennek köszönhetően szinte bármilyen méretben és formában megtalálható a piacon.

Alapvetően kétféle akril kád létezik, a „100% szaniter akril” és az úgynevezett „ABS akril”.A legfontosabb különbség, hogy a „100 % szaniter akril” kádak kopófelülete 3-5 mm, ezzel szemben az „ABS akril csupán néhány tized mm akril kopófelülettel rendelkezik, melyet egy ABS műanyag réteg követ.

Az igazi kényelem érdekében a tervezők számítógépes programmal tervezik meg a kádak formáját. A gyártás egy akril lemezzel kezdődik, amit 200 fokosra hevítenek. Ezt követően ráhelyezik az öntőformára és sok ezer apró lyukon keresztül szívja magához a forma belső fala. A kiöntött akril nem elég erős ahhoz, hogy elbírja a víz és az ember teljes tömegét, ezért üvegszálas anyaggal kell megerősíteni. Az üvegszálat gyantával keverik össze, amit egy robotkar segítségével spriccelnek fel a kádra. A gyanta kémiai reakcióba lép az üvegszállal, így jön létre a nagy szilárdságú vegyület. A kádak fenéklemezébe egy farostlemez van laminálva, ami még nagyobb szilárdságot biztosít a kádtestnek.

Minden kádnak van saját lábszerkezete, ami egyben az 5-10 éves garancia feltétele is. Bizonyos márkáknál nem kötelező a kádláb használata, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ezen nem szabad spórolni. Stabilabbá teszi a kádat és megkönnyíti annak beépítését.

Lemez kádak:

A lemezkádak előállításánál kizárólag a természetben megtalálható nyersanyagokat használják fel, így 100%-ban újrahasznosítható és környezetbarát. Alapanyaga az acél (a vas legfontosabb ötvözete ), ennek köszönhetően rendkívül szilárd.
A kád kopófelületét a zománcréteg biztosítja, ami a megfelelő eljárásnak köszönhetően molekuláris kötésbe kerül az acéllal. A zománc a fémfelületen erősen fénylő, üvegszerű, vegyileg ellenálló réteget képező anyag, mely kiváló kopás-, karc-, sav- és vegyszerálló.
Számos kevésbé elismert gyárban állítanak elő nagy mennyiségben gyengébb minőségű 1,5 mm-es vastagságú kádat, amelyek ugyan kedvező áron kerülnek a polcokra, de tartósságuk nem veheti fel a versenyt a nagy gyártók 3,5 mm-es laboratóriumi körülmények között előállított termékeivel.

Ezek a vastagabb lemezből készített produktumok egy magasabb árkategóriát képviselnek, de ha hosszú távra tervezünk, megéri a befektetés.
A lemezkádak beépítésénél is javasoljuk a lábszerkezet használatát.

Műmárvány kádak:

Napjainkban Európában is egyre nagyobb teret hódít a műmárvány.
Az öntött műgyanta alapanyagú termékek a kerámiával szemben sokkal ellenállóbb felülettel rendelkeznek. Anyagvastagságát tekintve 2-2,5 cm-es, ezért nem igényel további megerősítést, teljesen önhordóvá teszi a kádat. A könnyű formálhatóságnak köszönhetően szinte bármilyen méretű, formájú és színű szaniter elkészíthető belőle. Sajnos, mint minden termék, ez is megsérülhet, de felülete maradéktalanul javítható.
Magas szilárdsága és súlya miatt elsődlegesen szabadon álló kádak gyártásánál alkalmazzák. Egy 160-170 cm-es kád nagyságrendileg 100 kg-os súllyal rendelkezik.Kád katalógus

Kádválasztás

Friss cikkek