Cikkek

A hidegburkolatokról

2011.03.18.

Hidegburkolatoknak a falra kerülő csempét és a padlóra ragasztott padló burkolólapokat hívjuk.

Hidegburkolatoknak a falra kerülő csempét és a padlóra ragasztott padló burkolólapokat hívjuk.
Szép kivitelezéséhez szakértelemre és gyakorlatra van szükség. A burkolásra kerülő felületet milliméter pontosságúan kell előkészíteni, vagyis falfelületnél glettelni, padlózatnál padlókiegyenlítővel szintbe hozni.
Nem is gondolnánk, de amikor egy régi lakás padlóburkolatát felszedik, akkor derül ki, hogy akár több cm-es eltérések is lehetnek egy helyiség belmagasságában. Ez a jól előkészített felület szükséges a szép, egyenes felület kialakításához.
A falakra kerülő csempék általában égetett kerámiából készülnek, ennek felülete lehet matt, selyem-matt vagy fényes. A padló burkolólapok égetett kerámia anyagát kezdi felváltani, az először csak ipari területeken használatos gress lap, ami általában anyagában színezett és mivel gránit örlemény ezért nagy strababíró képességgel rendelkezik, valamint fagyálló és padlófűtéshez is használható. Ragasztásához flexibilis ragasztóanyagot kell használni.
A divattrend az egyre nagyobb méretű és egyre kisebb fugával tervezett lapok lerakását szolgalmazza. Ezzel homogén felület kialakítására törekszik. Sajnos a régi lakásokban nagyon nagy előkészületeket igényel, hiszen az esetleges méretkülönbségeket, ami a falakban előfordulhat, nem lehet a több miliméteres fugákkal korrigálni. Viszont valóban szép, elegáns és egységes felületet tudunk vele elérni.
Mindenesetre vigyázzunk és túlzásokba ne essünk, mert a falakra kerülő nagy lapok felrakásánál a burkoló körülbelül kétszer annyi időt fog eltölteni a fürdőszobában, mivel a ragasztóanyagnak nagyobb felületet kell megtartania. Amire pedig főleg ügyeljünk, hogy gresslapokat ne használjunk falfelületeken, mert a ragasztót nem szívja be és csak nagyon nagy szenvedés árán, lehet a falra könyörögni.

Lakásfelújítás esetén a régi padló burkolólapot nem minden esetben kell felszedni, megkopogtatással lehet megállapítani, hogy a meglévő burkolólapra rálehet-e ragasztani a következőt, esetleg (csak szakemberre bízva) összelehet üvegszövet hálóval ragasztani a régit és arra ragasztani az újat, de ez már leírva sem hangzik túl jól.
Az árakkal kapcsolatban nagy különbségeket tapasztalhatunk. Ennek oka, hogy egy Olasz gress lap árának akár egynegyedéért is lehet  pl. egy török, vagy kínai lapot kapni. Viszont nem olyan méret, vagy színpontos, vagy vastagságában vékonyabb lapot kaphatunk a pénzünkért.
  
Amire mindenképpen ügyeljünk burkolólap vásárlásnál és főleg az átvételnél: a doboz oldalára rá van írva egy szín kód, ez azt mutatja, hogy adott esetben ha rendeltünk 10 karton piros csempét, akkor az a 10 karton piros csempe amit átveszünk, az egy gép sorról került-e le, vagyis azonos színáranyalatokat tartalmazó dobozokat kapjunk, illetve szintén jelzi a gyár a méreteket is. Ugyanis egy 20x20-as csempe lehet, 19,7x19.7-as, és sajnos lehet még más méretű is, vagyis milliméternyi eltérések előfordulhatnak, ami a fugázásnál esetleges eltéréseket eredményez.

Az itt olvasott cikkeimhez kellemes időtöltést kívánok!

SZERZŐ: Kis Judit lakberendező
www.1kislakberendezes.huKád katalógus

Kádválasztás

Friss cikkek